שיקום בטון – שלבי התהליך
תהליך שיקום בטונים והליך שיקום חזיתות מבנים הינו שם כולל לטכניקות מוגדרות ומאושרות של תכנון הנדסי מקצועי לעבודות חיזוק מבנים וטיפול באלמנטי התשתיות והבטון שנפגעו מנזקי קורוזיה בברזלי הזיון.
במקרים מסוג זה קיימת תופעה של היווצרות קורוזיה ולמעשה – 'איכול' של ברזלי הזיון הקיימים עד כדי אפשרות של קריסה או התפוררות מוגברת של אלמנטי הבטון הקיים. תופעה זו מחלישה את האלמנט הבטון, לעיתים עד כדי טיפול קונסטרוקטיבי. תופעת הקורוזיה במבנים ובטונים קיימת בכל ענפי המשק ומהווה את הגורם הנסיבתי הראשי לפגיעה בקיים ('מחזור החיים') של מבנים בארץ ובעולם. בהתאם למחקרים של ארגון הקורוזיה הבין לאומי ('NACE') ונזקי הקורוזיה בארה"ב בלבד נאמדים בעשרות טריליוני דולרים בשנה.
תופעת הקורוזיה במבנים ובטונים קיימת בכל ענפי המשק ומהווה את הגורם הנסיבתי הראשי לפגיעה בקיים ('מחזור החיים') של מבנים בארץ ובעולם. בהתאם לכך אחת לתקופה חשוב לעשות בדיקה של הבטון ובמידת הצורך גם שיקום בטון או שיקום חזיתות מבנים לבטיחות מירבית.
תופעת הימצאות קורוזיה במבנים עשויים בטון מצויה במרבית מבני הבטון הקיימים – אך בשלבי התפתחות שונים. הגורמים המאיצים את תופעת הקורוזיה והתפוררות הבטון טמונים במאפייני הסביבה הקיימים כגון: סביבה ימית רוויית מלחים (כלורידים) הנישאים מהים, סביבת כימיקלים החודרים לבטון, סביבה עירונית רוויית גזי פליטה (תהליכי קרבונציה בבטון).
ובהתאמה לכך לכל סביבה קיים סוג שונה של שיקום בטונים בהתאמה לסביבה.
חברתנו מציעה לוגיקת טיפול עקרונית לעבודת שיקום בטון, שיקום חזיתות מבנים ועבודות תשתית על בסיס ידע הנדסי מקצועי וניסיון עתיר שנים. עם זאת, יש לומר כי כל פרויקט מהווה מקרה לגופו המצריך תכנון ויישום פרטני של מערכת שיקום בטון מותאמת לסביבה הקיימת וזאת בהתאם לתקן EN1504 ו/או תקנים נוספים. בנוסף, במרבית הפרויקטים יינתן ליווי של מהנדס קונסטרוקטור מוסמך לבדיקה של תהליך השיקום.
לוגיקה עקרונית של שיקום בטון ושיפוץ מבנים
ראשית יש לבצע הכנת שטח לבטון:
- חציבה ו/או סיתות, להסרת חלקי טיח ובטון רופפים עד לקבלת תשתית יציבה.
- חשיפה ופתיחה אורכית ורוחבית של ברזלי הזיון במלוא היקפם.
- ניקוי הברזל והסרת חלקי חלודה(קורוזיה) רופפים עד לקבלת מתכת נקייה בהתאם לתקן.
- במידת הצורך ולפי הנחיית קונסטרוקטור יש להחליף ברזלי זיון שאיבדו מקוטרם, תהליך זה הינו הכרחי שיקום בטון מבוצע בטכניקות שונות בהתאם לנדרש בפרויקט.
יישום מערכת שיקום בטונים ומבנים:
שכבת אינהיביטור באימפרגנציה (הספגה בבטון). תפקידו מניעת היווצרות קורוזיה עתידית במשטחי הבטון הקיימים וכן גם הארכת הקיים של המבנה ומניעת מבנים מסוכנים לציבור.
שלבי התהליך :
- שטיפת וניקוי השטח החשוף בלחץ מים מתוקים-להסרת מלחים וחלקיקים מזהמים אחרים.
- יישום שכבות יסוד אנטי קורוזיבי (פריימר) על גבי ברזלי הזיון ועל גבי אזורי הבטון שנחשפו ומיועדים לטילוא.
- יישום בטון ייעודי מעושר פולימרים לתיקון ומילוי החללים(טילוא – מלשון 'טלאי') עד לשחזור מידות מקוריות של אלמנט הבטון. תערובת המילוי תהא טיקסוטרופית או שפיכה(גראוט) בהתאם לצורך הנדרש. טכניקות היישום כוללות יישום ידני או יישום מכני בהתזה של חומרי המילוי
- בגמר התהליך הטכני – קונסטרוקטי בשל שיקום בטון מתחיל תהליך טכני-דקורטיבי הכולל יישום של מגוון מערכות טיח, ציפוי (צבע), חיפוי יבש או רטוב-כל זאת בהתאם לדרישת הלקוח / המתכנן.
מה הצורך בהליך שיקום בטון?
מגורדי שחקים – אל כבישים וגם חניונים, בטון הוא אחד החומרים הנפוצים ביותר בעולם. כוחו המבני, יחד עם עמידותו הגבוהה בפני אש, הופכים אותו לאחד החומרים העמידים ביותר על ידי כדור הארץ – ולכן לאחד מהחומרים השימושים ביותר.
אבל עם הזמן יכול להיות מבנים מסוכנים ויש לבצע עבודות שיקום בטון כאשר מופיעים סדקים, חולשות וסימנים קורוזיביים מתחילים להופיע במבנה.
להלן הסיבות העיקריות לפרויקט שיקום בטונים במבנה:
נזק מבני –
מבני בטון חשופים לטמפרטורות קיצוניות, לתנודות סייסמיות, לגשם כבד, לסביבה ימית במיוחד בישראל ולגורמים שונים אחרים העלולים לפגוע בהם מבחינה מבנית.
לדוגמא, טמפרטורות קיצוניות עלולות לגרום להתרחבות הבטון ולהתכווצותה, ולסלול את הדרך לסדקים. למרות שהבניין אולי לא נראה מושפע מחשיפה כזו בטווח הקצר, עיכוב בעבודות התיקון יכול להגדיל משמעותית את עלות פרויקט שיקום בטון למבנה – תחזוקה שוטפת מורידה עלויות משמעותית.
לא רק שעלות השיקום יקרה יותר , אלא שנזק מבני מהווה סכנה בטיחותית משמעותית. מצב היחלשות המבנה יכול להפוך אותו לבלתי ראוי למגורים\ כל שימוש מסחרי כזה או אחר וכתוצאה מכך לאובדן כבד.
נזק כימי –
למרות שהוא עשוי להיראות חסון ועמיד, הבטון נושא תערובת של כימיקלים שעוזרים לעצב אותו. אך חשיפה לכימיקלים מסוימים עלולה להחליש ולפגוע בשלמותם המבנית, ולהביא לצורך בתהליך של שיקום בטונים מלא.
שאלות תשובות
מהו הליך שיקום בטון?
שיקום בטונים הינו כינוי לטכניקות הנדסיות מקצועיות של שיקום וטיפול בתשתיות הבטון שנוזקו.
כמה יעלה לבצע פרוייקט שיקום בטון?
עלות שיקום בטון הינו דינמי ומשתנה בהתאם למבנה ומורכבות הפרויקט ובאלמנטים נוספים כגון: איכות וכמות החומרים לשימוש, מצב המבנה שמיועד לשיקום, גודל הפרויקט ועוד.
מהם השלבים בתהליך שיקום בטונים?
לכל שיקום בטונים ישנם מספר שלבים: חציבה והסרה של חלקי בטון, שטיפה וניקוי השטח, שחזור המידות המקוריות של האלמנטים הניזוקים ולבסוף חיפוי יבש או רטוב בהתאם לדרישת הלקוח.